Friday, May 24, 2013

* the Polling Day | 5th May 2013 *

Assalaam alaykom... First and foremost Happy Wesak Day to my Buddhist friends. Teringat pula salah seorang sabahat bernama Nanda berbangsa Siam dari Kelantan beragama Buddha. Menjelang sahaja Wesak Day beliau paling gembira ianya adalah sambutan hari raya bagi agama Buddha. Itu adalah salah satu keistimewaan kita Rakyat Malaysia yang hidup harmoni berbilang bangsa, mohon dipelihara ALLAH swt kesejahteraan negara kita yang ideologi politik berbeza namun gusar dek kerna sebilangan kecil sedang menambah citarasa hasutan bangsa ianya akan mencetus porak-peranda kerna rangkaian media perdana tidak membantu sebenarnya. Mereka lebih gemar bermain dengan idea hasutan sedangkan realiti berbeza. A simple question "Kenapa sibuk mahu menangkap Adam Adli? seorang mahasiswa yang berani meluahkan fahaman idealisme politiknya" Berita ditangkap digemburkan namun berita sokongan rakyat terhadap mr Adam Adli tidak pula mahu diriuhkan bahkan majoriti rakyat berbangsa Cina yang lantang memberi sokongan kepada mahasiswa berbangsa Melayu. owh... jangan salah faham bila saya menimbulkan isu bangsa kerna saya juga sedikit campuran bukan tulen 100 % berbangsa Melayu namun saya beragama Islam yang mana menghormati agama bangsa lainnya. Perhalusan isu mr Adam Adli... beliau mendapat sokongan bukan kerna bangsa tetapi kerna isu ketidakadilan bahkan sedang hangat pula diperkatakan isu hasutan di sana sini. Siapa sekarang yang sebenarnya menjadi dalang si tukang hasut? hmm. 

owh.. tersasar cerita utama. hehe. Memandangkan terlalu banyak pending story mory the morning glory maka entry ini dan juga entry yang bakal mendatang akan lebih banyak gambo dari cerita. Kerna blog kesayangan ini adalah diari catatan saya maka harus saya siapkan cerita walaupun sedikit terlewat dan sudah basi bak kata media massa. Namun saya berpegang kepada lebih baik saya karang walau lambat dari langsung tiada bukan? hehe. okay... Bermula dengan sedikit cerita perjalanan pada Hari Piliharaya Umum ke 13 di Malaysia yang jatuhnya pada 5 Mei 2013 bersamaan dengan hari Ahad yang mana diringkaskan cerita mrs Cyana membuang undi di Bayan Baru, Pulau Pinang dan hubby Moose membuang undi di Shah Alam, Selangor. 

Perjalanan saya bermula pada 4 Mei 2013 yang mana sehari sebelum sempat membantu berkempen di Kuala Selangor dan kemudiannya esok hari pulang ke kampung halaman demi menunaikan tanggungjawab kepada negara terchenta. Kemudian selepas membuang undi, saya segera kembali ke Kuala Selangor untuk bersama dengan Insan Terchenta dan keluarga besar Wayfarers.

mrs Cyana in smile!

hubby Moose wearing Yellow on Saturday

tyme to go back to Penang

menaiki bas ekspress di Stesen Terminal Shah Alam

 
cheese cake by Cece Sharifah for me. Thanks sis!

Harakah ciplak yang ditemui di Medan Selera Bayan Baru terus saya campak masuk tong sampah

 
jom kenali calon! Hj Rashid Hasnon calon DUN Pantai Jerejak yang merupakan kawan AYAH dan pelanggan di kedai Sharnana' Cafe'

 
Calon Parlimen P52 Bayan Baru, YB Sim Tze Tzin yang SIM-poi!

suasana bendera di Medan Selera Bayan Baru

sarapan sebelum pergi mengundi

mendaftar dan mendapatkan no saluran undi

petugas mencatat no saya... hmmm 

mrs Cyana and brother Joe

Saluran 8... 
okay, berdebar kerna pertama kali mengundi.. opppss!

beratur agak panjang dari tingkat bawah 

 
suasana dalam bilik membuang undi

 
tempat memangkah undi

 
Alhamdullillah selesai membuang undi dan kali pertama mendapat calitan dakwat kekal

 
tyme to go back to Kuala Lumpur

waitin' tyme. I'm wearing my favourite square dress

pesawat sedia untuk berlepas

mrs Cyana beratur di barisan hadapan.. hehe

smile before boardin'!

safely arrived at Subang Terminal Airport

 
mrs Cyana sedang melapurkan ketibaan.. hehe

taxi ticket to Kuala Selangor

meninggalkan Subang untuk terus bersama dengan AYAH dan the Wayfarers serta keluarga yang semua berkumpul di Kuala Selangor

 
lovely sunset and electrical substation scenery. YES. Im SMILING!

 
last but not least... mrs Cyana and mr Moose pose tanda kami sudah mengundi! 

Pengalaman baru bagi keluarga kecil kami, berpisah seketika demi menunaikan tanggungjawab kepada negara namun kami bisa mengukir senyuman kerna masing-masing mempunyai misi yang sama iaitu mahu mengembalikan kestabilan dan menggulingkan kerakusan kuasa politik yang jahat. .. mohon dijauhkan dari kita semua. Ameen.


No comments:

Post a Comment