Sunday, December 9, 2012

* the Generation *

"Generation X, commonly abbreviated to Gen X, is the generation born after the Western post–World War II baby boom. Demographers, historians and commentators use beginning birth dates from the early 1960s to the early 1980s." ~~ this is My GEN!

"Generation Y, also known as the Millennial Generation, is the demographic cohort following Generation X. There are no precise dates for when Generation Y starts and ends. Commentators use beginning birth dates from the latter 1970s, or the early 1980s to the early 2000s." ~~ this is hubby Moose's GEN!

"A baby boomer is a person who was born during the demographic post-World War II baby boom between the years 1946 and 1964." ~~ this is our Parent's GEN! 

morning by mrs GEN X

Assalaam alaykom... seketika berbicara tentang kumpulan Generasi yang mana diterangkan dalam seminar yang saya hadiri tempoh hari. Menarik juga untuk memahami secara dekat tentang kriteria personaliti setiap Kumpulan Gen. Yang baiknya kerna bila bekerja di kalangan pelbagai Gen, ianya sedikit sebanyak membantu.

Bila berbicara tentang Baby Boomer mereka pastinya seseorang yang prihatin, sentiasa mengikut peraturan dan bila berbicara itu pastinya mahu bertentang mata. Dan bila berbicara tentang GEN X mereka ini adalah konsisten dan bisa menyesuaikan diri dengan keadaan semasa bila berada di antara Baby Boomer dan Gen Y.  owh.. mereka di GEN Y dilihat sebagai kumpulan yang aktif, pantas seperti pergerakan teknologi semasa dan terkenal dengan penggunaan gadget. Bak kata GEN Y gadget! gadget! gadget! Maka tidak hairan jika mereka tidur di samping telefon, iPad, laptop atau sebagainya. hmm.

Dan bila dirumuskan dalam keluarga besar the Wayfarers, kami mempunyai kombinasi ketiga-tiga kumpulan ini. Positifnya ahli the Wayfarers semenangnya masing2 celik IT dan sentiasa mengikuti perkembangan teknologi. Syukur dapat bersama ahli keluarga yang open-minded. Rutinnya kini kami berkomunikasi melalui What's App Group, Facebook's Group, email, SMS dan twitter. Menariknya Insan Terchenta adalah golongan GEN Y, wifey pula GEN X pasti ada perbezaannya kerna itu wifey harus memahami kehendak kumpulan GEN Y. Kerna itu juga saya sentiasa akan berdamping dengan mr iPhone bak kata hubby Moose telefon lebih penting dari wallet. ahaks! Maka wifey juga harus bisa menyesuaikan diri sejajar dengan perubahan teknologi yang sangat pantas bertukar. "Mucab... Cie nak iphone 5! Pleasseeee!!!" Smile! .

No comments:

Post a Comment