Saturday, June 11, 2011

* Program Skor A, Anak Warga BERNAS 2011 *

Date: 6-9th June 2011
Location: Pendang Lake Resort, Kedah Darul Aman

Assalaam alaykom, program 4 hari 3 malam bersama sebahagian anak warga BERNAS meninggalkan kenangan buat saya secara peribadinya. Pertamanya program ini melibatkan penglibatan anak2 yang akan menduduki peperiksaan. Keduanya program ini ala2 sedikit seperti program orientasi... kekadang memerlukan saya bertegas dan garang dengan anak2. {grrr!!! mood garang paling saya tak suka.. ianya bakal memberi kemarahan dan bakal membuat orang membenci saya. hmm}. Ketiga saya perlu mengawal anak2 yang berusia 12 tahun ke 17 tahun!!! Secara kesimpulannya, anak2 terbahagi kepada banyak ragam.. ada yang baik mendengar kata dan ada juga yang melawan dalam diam. Yang pasti bila bertemu dengan anak2 yang datangnya dari serata pelusuk negara.. bayangkan bagaimana anda mahu membuat mereka tertarik dan mendengar kata2 anda. hmm.

Alhamdullillah... Program Skor A Anak Warga BERNAS dengan kerjasama Berita Harian yang mengumpulkan seramai 216 jumlah peserta dari Semenanjung Malaysia. Semuanya terdiri daripada anak2 staf BERNAS sendiri, dan sebahagian dari barisan urusetia adalah berstatus IBU dan BAPA. Syukur!!! Saya berpeluang belajar dari mereka2 yang berpengalaman adalah sangat bermakna. Saya gembira dapat menjadi sebahagian dari barisan urusetia. Walau sedikit meletihkan kerna terpaksa bangun seawal pagi dan tidur menjelang pagi tetapi berbaloi bila mana mendengar anak2 teruja memanggil nama dan memeluk saya. {rindu detik2 itu.. hmm}

okay... mari bercerita dengan gambo2 ya...!!!
{grrr!!! gambo dari mr BTorch tak dapat nak transfer lagi.. huhu}

the Pendang Lake Resort

peserta dari Wilayah Persekutuan

peserta2 dari negeri2 lain ada yang datang dengan bas

pendaftaran peserta

lobi pendaftaran resort

malam hari pertama berkumpul di dewan untuk sesi taklimat. Di mulakan dengan bacaan doa oleh Ustaz Hj Mad Saad

perasmian oleh En Ahmad Nazri Zainal,
Pengurus Kanan Bahagian Modal Insan & Pentadbiran, Wilayah Utara

taklimat oleh En Othman Mansur a.k.a Pak Long

pelantikan penghulu2 perempuan kelas

dan juga penghulu lelaki

peserta beratur mengambil Tshirt

the Tshirt

comel2 adik2 UPSR nie.. hehe

mesyuarat AJK selepas taklimat bagi memastikan kelancaran tugas2 sepanjang program

pesan Kak Cyana... "bila nampak camera, adik2 kena senyum"...ahaks!

kelas PMR

adik2 PMR yang sedikit nakal2... hehe

adik UPSR yang mulanya rindu mau pulang... hehe

aktif adik2 UPSR!

kelas UPSR

berehat untuk sesi makan2... erm, satu hari makan2 6 kali.. hiks!

geng SPM yang nakal2 juga tetapi baik

sempat bermain bola di petang hari

adik2 UPSR menuju ke dewan untuk sesi latihan persembahan

geng SPM yang sedang berbincang untuk persembahan

geng UPSR sedang tekun berlatih nyanyi

geng PMR!!! rawkk!!!!

perasmian pentup oleh Yg Berbahagia Tuan Hj Amiruddin Ahmad Tajuddin, Pengurus Besar Sektor Perniagaan Beras Tempatan

penyampaian sijil kepada wakil2 peserta negeri

bergambo bersama peserta SPM. Saya ditugaskan menjaga kelas SPM. Sempat juga menyibuk menjawab soalan cikgu.. ahaks!

pose with the girls... {aiyooo... adik2 lebih tinggi dari akak!}

mrs Aloryah & miss Ella, teman setia sepanjang program

barisan urusetia makan malam disulami aiskrim.. hehe

pose with geng PMR yang sedang bertungkus lumus berlatih untuk sesi persembahan malam

mrs Aloryah, mr Hj Md Saad, mrs Cyana & mr Abdullah Ali

pose with mr Ahmad Nazri

adik2 UPSR yang juga last minute berlatih... mahu juga membuat persembahan

malam terakhir, kami berkumpul kembali untuk sesi persembahan. Adik Syazwan memulakan dengan persembahan silat gayung

adik2 UPSR dengan lagu Anak Soleh dan Sayonara.. thumbs up!!! semangat berlatih

adik2 UPSR yang berlakon dengan skrip ciptaan sendiri tanpa bimbingan fasilitator

tahniah buat penulis skrip. Sangat berbakat walaupun masih kecil

adik Arif Arfaie, peserta SPM yang sangat berwibawa

persembahan adik2 SPM dengan nyanyian Kau Ilhamku

geng lelaki yang semangat!

penghulu PMR mahu dedikasi lagu buat semua fasilitator

nyanyian adik2 PMR untuk semua fasilitator

okay!!! tyme fasilitator pula memegang mic! oppss!!!

spontan jek... lead lagu motivasi Kau Boleh... {baca lirik di skrin ya}

pose tetap pose!!! ahaks!

sesi bersalaman dengan peserta... sedy tyme nie... {mauk nanges!!!}

dengan peserta lelaki hanya bersalaman dengan sebahagian adik2 UPSR yang comel2

pose with mr Abdullah & mrs Aloryah

pose with penyelaras program, mr Mad Zahir Ali

with AJK wanita

masa untuk pulang

geng2 SPM dari Kedah yang mahu pulang





pose with mr Azizan and mr Khudus Zaibo

with Kak Nora... AJK tegar! hehe

team KL bergerak pulang

peace for mrs photog!

bas dari Selangor tayar pancit... oppsss!...

singgah sebentar bertanya khabar

van yang membawa kami pergi dan pulang dengan selamat

pose kenangan semua peserta2 Program Skor A, Anak Warga BERNAS 2011

Syukur semuanya selesai dengan baik dan urusan berjalan lancar. Yang penting pengisian ilmu dunia dan akhirat dapat dikongsi bersama. Buat adik2 yang akan menduduki peperiksaan selamat maju jaya. Semoga perhubungan kita berpanjangan, dan jika diIzinkanNYA, dapatlah kita bertemu lagi. InshaAllah.

more and more pic at Program Skor A collection.

8 comments:

  1. Ada juga insiden tayar pancit, ya? Apa2pun syukur semuanya selamat. Alhamdulillah. :)

    ReplyDelete
  2. bak mai sekoq dua anak ikan...nk bela..*ops

    ReplyDelete
  3. Kak cik... ada jugak peristiwa yg leby kurang sama dengan peserta integrasi Sabah.. hmm. Syukur, program berjalan lancar.

    ReplyDelete
  4. Kenanga... akuarium kat umh tu besaq mana?

    ReplyDelete
  5. hehehe...cntik gmbo....yg sye ambk pon ade jgk..hahaha...tq ya akq..

    ReplyDelete
  6. owh.. azrul ada blog jugak ek? akak follow. tergeliat lidah akak membaca tulisan kamu. hehe

    ReplyDelete
  7. hahahahaha........itu lah seni....

    ReplyDelete
  8. mmg t'baek la ank2 bernas. .hehe

    ReplyDelete