Sunday, December 1, 2013

* the TAX training *

Date: 30th November 2013
Location: Berjaya Times Square, Kuala Lumpur

Assalaam alaykom... pagi sabtu yang hening terus bergegas ke tempat kursus iaitu Berjaya Times Square untuk menghadiri kursus cukai atau lebih tepat Tax Training. owh.. ketika pertama kali mendengar pastinya saya sedikit teruja kerna katanya kursus berkaitan GST. Maka saya yang buta ekonomi membuat sedikit pembacaan agar tidak terlalu kosong pabila berada di dewan kursus. Tax Training for BERNAS group diadakan dengan kerjasama dengan KPMG yang mana menampilkan 4 speakers. Kesimpulannya... chapter 1 menerangkan konsep GST dan chapter 2 juga menampilkan presenter yang tidak membosankan. Pabila masuk ke presenter ketiga dan keempat terus blur dan jawabnya mengantuk. huhu. okay.. objektif untuk mendengar implikasi GST kepada BERNAS rasanya tidak kedengaran atau saya yang kurang faham. whuaaa.

The goods and services tax (GST) will be implemented in Malaysia
"The Malaysian PM has just announced that GST will be implemented in Malaysia effective from April 1, 2015, at the rate of 6%." 

So.. secara rata-ratanya terdapat 163 buah negara yang telah melaksanakan konsep GST dan Malaysia bakal menduduki carta ke 164 sekiranya melaksanakan GST yang mana saya kira rakyat seharusnya bersedia dengan perubahan cukai ini namun sekiranya sumber pendapatan rakyat dipertingkatkan mungkin lebih baik. Bukan sahaja harga barangan naik atau pengurangan subsidi dilaksanakan... apa yang penting saya kira perlu mengambil kira faktor tangga gaji dan pendapatan rakyat yang majoritinya berpendapatan sederhana. hmm.

 
 smooth traffic


 the committee ready to work

 goodies yang menarik

 
 pose sebelum kehadiran peserta yang lain

 the signature pose

and the mirror pose

 kursus akan berlangsung

 rakan bertugas yang turut sama hadir

 okay...saya gemar melihat carta.. hehe

 break tyme

 
 chicken wings yang sedap

 air mineral untuk dibawa pulang

 
 mine mine mine!

 lunch tyme

 nyummy!

 sambil makan dihiburkan oleh gadis Filipina

 what I eat.

 waktu pulang.... whuaaa

 kesesakan seperti hari bekerja... whuaaa....
 
Alhamdullillah selamat tiba di kediaman dengan membawa pulang 
cream puff comel 50sen sebiji. hehe


No comments:

Post a Comment