Friday, October 22, 2010

* the SATAR *

Assalaam alaykom sisters and brothers... rasanya tidak sah jikalau berkunjung ke pantai timur tanpa keropok lekornya. Kebetulan last week semasa ke Cherating yang mana lokasinya berdekatan dengan sempadan negeri Terengganu, bisa juga menjumpai keropok lekor dan satar yang sangat sinomin dengan negeri yang kaya dengan hasil ikannya. hmm. Mulanya selepas check-out, bercadang untuk ke Kemaman tetapi banyak pula kedai2 di tepi jalan yang menjual keropok yang dicari. Maka kami hanya singgah Aima Cafe' yang hanya terletak berdekatan dengan R&R Chenor. Tujuan utama adalah mahu membeli satar yang dikirim oleh brother Kamarul.

So bila terpandang signboard Satar, maka kami singgah disitu. Kedai pertama yang dituju pastinya kedai keropok lekor. Then barulah mencari satar yang sebenarnya first tyme juga membeli makanan ini. hehe.

the signboard yang terletak di tepi jalan

kedai keropok Mutiara yang disinggah

wahhh!!! ada ikan pari kering.. i like it!

owh..itu mrs Cyana yang bercolor2.. combination purple+hitam and merah... hahaha

kebetulan kedai satar juga terletak bersebelahan kedai keropok saja

hubby Moose yang pertama kali mencuba satar

then terus meminta satar untuk dibungkus bawa balik ke Shah Alam

finally.. kami yang kelaparan terus lunch disitu sambil menunggu satar yang kehabisan, gara2 hubby Moose makan sedap katanya.. so bungkus pun lebih banyak. hehe

okay..sempat juga shoot sebahagian cara untuk menyediakan satar sementara menunggu satar yang baru hendak dimasak. hehe. Mula2 cari daun pisang untuk membalut satar.. isi satar adalah isi ikan dicampur dengan kelapa parut

then dicampurkan cili padi.. kedai di kampung seronok jek.. kutip cili dan daun pisang disekeliling kedai jek

memasukkan satar ke dalam celorong yang disediakan menggunakan daun pisang

isi ikan tadi di sudip bersama cili padi

then balut.. kemudian letakkan lidi atau lebih moden stapler jek

cucuk di batang besi..erm..sebatang dijual RM3. murahkan?

tempat bakar yang dibuat sendiri menggunakan tong

bakar menggunakan arang dan kipas

satar dibiarkan masak di atas api

satar yang telah siap untuk dibawa pulang

sempat lagi shoot lori minyak yang pastinya mahu menuju ke Kerteh

masa untuk pulang... the panda given by AYAH :)

meninggalkan negeri Pahang.. InshaAllah jika ada peluang bisa kembali lagi untuk satar Kak Aima yang terletak di Chenor Pahang, hanya beberapa meter dari simpang ke Impiana Resort Cherating. Sedap!!!! Lazat!!! nyum nyum!

4 comments:

  1. bestnye nyiok....i loike satar...naper uol xpegi kemaman...singgah kopitiam Haipeng....terbaekk!

    ReplyDelete
  2. kenanga... mana la nak tau ada kopitiam Haipeng tu. nmpknya kena wat lawatan semula, yu jd pemandu pelancong la plak. hehe

    ReplyDelete
  3. Anak2 akak suka satar ni.. kalau banyak ikan ni lagi best kan??

    ReplyDelete
  4. kak yan.. kt pasar seksyen 6 tu ada jual satar kan? tp isi iakn tk byk sgt kot.

    ReplyDelete