Sunday, February 4, 2018

* my family @ KPJ Selangor Shah Alam 2017 *

Assalam alaykom... a lil' warning here. This gonna be a very long entry. Catatan ini sekadar kenangan untuk anakanda EAQ berdua yang mana tiga cerita dirangkul menjadi satu. Memandangkan terlalu lama pending dalam draf maka lebih banyak gambar untuk kenangan bersama pada masa mendatang. Ringkasan seperti berikut. Lil' Emir mengalami ketidakstabilan kesihatan selepas memasuki usia 2 tahun dan tahun 2017 sahaja sebanyak tiga kali Emir ditahan di hospital kerana mengalami demam Influenza A (H1N1) dan Acute Bronchitis atau erti kata lain batuk selsema sehingga menyebabkan susah bernafas. Selain itu, beliau mempunyai tanda yang agak hampir dengan pneumonia iaitu virus batuk selsema yang kerap kali terjadi kepada anak-anak yang dihantar ke taska. 

Definasi tiga jenis penyakit tersebut yang di google:
Influenza A(H1N1), a newly emerged virus that is circulating amongst humans across the world, is an agent that can cause an acute infectious disease of the respiratory tract particularly for those with underlying chronic health conditions.

Acute bronchitis, also known as a chest cold, is short-term inflammation of the bronchi (large and medium-sized airways) of the lungs. The most common symptom is a cough. Other symptoms include coughing up mucus, wheezing, shortness of breath, fever, and chest discomfort. The infection may last from a few to ten days.

Pneumonia is an infection in one or both lungs. It can be caused by bacteria, viruses, or fungi. Bacterial pneumonia is the most common type in adults. Pneumonia causes inflammation in the air sacs in your lungs, which are called alveoli. The alveoli fill with fluid or pus, making it difficult to breathe.

Apabila demam berlarutan melebihi tiga hari, doktor di klinik akan mengambil sampel darah untuk meneliti dengan lanjut kombinasi bacaan darah dan penyakitnya. H1N1 pula sejenis virus yang sampel hingus diambil melalui hidung. Sekiranya ditahan di wad, anak-anak perlu mengambil antibiotik selama 4-5 hari dan perlu dikuarantin dari anak-anak lain. 

April 2017
Emir didapati mengalami demam Influenza A dan ditahan di KPJ Selangor Shah Alam apabila demam panas menjelang malam. Selama 5 hari kami sekeluarga berkampung di hospital dan pasti sedih apabila melihat beliau menangis kesakitan apabila sampel darah perlu diambil setiap hari. Dugaan saya ketika itu sedang sarat mengandung 8 bulan dan terpaksa bermalam di hospital. Memandangkan ketika itu wad penuh, kami terpaksa mengambil bilik perkongsian dan lebih sukar kerana hubby Moose tidak dibenarkan bermalam di wad, maka hanya saya terpaksa bersama lil' Emir sepanjang malam.


lil' Emir at 2 years 2 months

 sampel darah diambil di klinik 

 demam Influenza sejenis viral iaitu menyerang pada masa-masa tertentu dengan suhu yang tinggi


jam 8 malam terus membawa Emir ke KPJ Selangor dan dirawat di wad kecemasan

 lil' Emir bersama Umi dan baby Eijaz ketika berusia 8 bulan dalam kandungan 


doa agar kesihatan Emir cepat sembuh

 Emir hanya dapat wad pada jam 12 tengah malam


sesi mengambil darah setiap pagi

 senyuman yang membuat Umi tenang

 Jiddy datang melawat Emir 

 Mama Yus sekeluarga turut datang melawat Emir

Emir bersama Mama Yus dan Kakak Qistina

 neb yang perlu diambil setiap 4 jam

 Alhamdullillah hari ketiga Emir dipindahkan ke bilik single

 Emir membiasakan diri dengan neb

 learning tyme

 jalan-jalan tyme

 playin' tyme

 lunch tyme

tyme to go home after day 5 at KPJ Selangor Shah Alam

September 2017
Emir sekali lagi diserang demam beberapa hari dan akhirnya ditahan di wad kerana selepas xray mendapati paru-paru diselubungi kahak. Ketika ini lil' Emir demam dan diagnosis Acute Bronchitis dan bermalam di KPJ Selangor sekali lagi untuk 5 hari 4 malam. Kali ini kami berkampung bersama lil' Eijaz tetapi siang hari lil' Eijaz dihantar ke taska sekiranya saya perlu kerja. hubby Moose dan saya bergilir hari menjaga Emir pada siang hari di wad. Nampaknya kali ini lil' Emir lebih memahami proses saringan dan sudah pandai selok-belok tempat-tempat di hospital.

 pity lil' Emir

 sesi xray di KPJ

 lil' Emir terpaksa dimasukkan ubat dan air melalui tangan kerana beliau tidak mahu makan

 hubby Moose peneman setia 

 lil' Emir dan lil' Eijaz bersebelahan katil 

 lega hati bila Emir mahu menjamah makanan

 rutin hariannya menonton movie

 Jiddy dan Jiddah melawat anakanda EAQ

 lil' Eijaz at 4 months old

 sentiasa teman abang Emir

 teman-teman Emir

 neb tyme

 get well soon cutie

 makan tyme

 aktif bermain walau dalam kesakitan

 nurse menukar dressing tangan

 cafe tyme

 Dr Yasmeen membuat pemeriksaan terakhir sebelum emir dibenarkan pulang

 look a like??? hehe

 tyme yo go home

beg macam percutian.. ahaks!

December 2017
Bulan Disember 2017 adalah bulan kenangan kami sekeluarga kerana bermalam di hospital selama 10 hari dengan 3 pesakit iaitu lil' Eijaz, lil' Emir dan saya sendiri. Mulanya lil' Eijaz mengalami demam panas setelah hampir sebulan beliau batuk dan selsema berulang-kali. Akhirnya apabila demam, doktor mengesahkan lil' Eijaz diserang virus Influenza A (H1N1) dan perlu dimasukkan ke hospital. Apabila tiba di hospital, darah diambil buat kali kedua pada hari yang sama mendapati beliau mempunyai darah putih yang tinggi dan bacaannya agar merisaukan doktor kerana dikhuatiri mempunyai thalasemia. Dengan itu, doktor mengkaji sejarah kesihatan keluarga besar kami namun tiada yang mempunyai thalasemia cuma hubby Moose pernah mengalami darah putih yang tinggi semasa berumur 2 tahun. Simptom yang sama pada lil' Eijaz dan doktor memantau dengan mengambil darah setiap selang sehari dan akhirnya diagnosis mendapati lil' Eijaz kekurangan zat dan perlu diberi makanan tambahan selain susu. 

Hari ketiga di hospital saya pula diserang demam Influenza A dan terpaksa dimasukkan air dan memakai mask sepanjang hari kerna berkongsi bilik dengan keluarga. Hari kelima lil' Emir mengalami demam panas dan sekali lagi Acute Bronchitis menyerangnya. Maka kami sekeluarga dijaga oleh hubby Moose dan pastinya menjadi kenangan 10 hari berada di wad. Owh kerja pula perlu di monitor dari hospital dek kerna ketika itu mrs Zaty turut dalam cuti sakit dan tiada pengganti setiausaha mesyuarat. Lucky me dibantu oleh team yang sangat supportive dan kerja berjalan seperti biasa. 

 lil' Eijaz yang demam pada usia 7 bulan

 be strong Eijaz
 sampel darah diambil di klinik

 pemeriksaan oksigen

 Eijaz di wad kecemasan

 menunggu sesi xray

 lil' Eijaz di bilik xray

 komposisi darah lil' Eijaz

 hari pertama dan kedua terpaksa berkongsi bilik

 lil' Eijaz sesekali meragam apabila sakit

 darah diambil selang sehari untuk monitor komposisi darah

 Umy Cyana ditolak ke wad kecemasan

 Umy Cyana ketika di wad kecemasan


 lil' Emir mengalami demam

 pity him

 ubat-ubatan anakanda EAQ

 3 pesakit 

 sleepin' tyme

 love watchin' it

 thanks to miss Ami yang membawa teh susu botol

 watchin' tv 
 tidur dalam kesakitan

 my two lil' EAQ

 lil' Eijaz diberi makanan percubaan

 bondin' tyme

 with my lil' Emir

 doktor membuat pemeriksaan rutin

 my boys!!

 chattin' tyme

 walkin'tyme

 sesi ronda wad

 cookies tyme


 ubat tyme

 love this moment!!
 lil' Emir yang tidak sabar mahu pulang

lil' Eijaz yang tiba-tiba meragam tengah malam mahukan susu sehingga terpaksa Aby Moose ke taska mengambil bekalan susu

 final day sebelum pulang

 Alhamdullillah... homey tyme!!!!

Semoga anakanda Emir dan Eijaz membesar dengan sihat dan sakit itu hanyalah ujian kecil dariNYA. Ameen. 

more pictures and story at Cyanamoose Instagram 
#emirmoosevideo #emiratkpjselangor #eijazatkpjselangor #eijazmoosevideo #emireijazvideo 

No comments:

Post a Comment