Wednesday, February 4, 2015

* Behind the scenes | #hafizzati *

Assalaam alaykom... sebelum bercuti panjang dan ke cerita paparan penuh, mari berkongsi cerita tentang 'behind the scenes of #hafizzati". Pertama sekali bersyukur kepadaNYA yang memberi kesempatan dan tenaga untuk saya bersama hadir dan memeriahkan majlis pertunangan, akad nikah dan resepsi my lil' sista Izzati yang kini telah bergelar mrs Hafiz! Alhamdullillah majlis berjalan dengan lancar, cantik dan sempurna malah meriah dengan kehadiran keluarga dan rakan-rakan karib pengantin. 

Sedikit mengenai latar belakang dan sejarah  percintaan mr Groom & mrs Bride{sorry mrs Zaty, kakak yang excited bercerita... as usual! hiks}. Mereka bercinta sejak di zaman universiti iaitu usia percintaan yang menjangkau ke tahun ke-10. Pastinya pelbagai cabaran dan dugaan yang dilalui bersama. Lucunya setelah berkenalan dan bekerja dengan mrs Zaty, saya sendiri tidak tahu mengenai "Man in her Heart!" kerna saya lebih bercerita berbanding mrs Zaty yang lebih banyak menyimpan rahsia. hehe. {owh..dalam erti kata lain, jika mahu bercerita saya dengar... tetapi tak mungkin saya mahu buzy body bertanya itu dan ini.. hmm}. Okay dipendekkan cerita pabila mengetahui mrs Zaty mempunyai seseorang istimewa, kami sebagai rakan mendoakan yang terbaik buat mereka. Sampaikan satu ketika pada awal penggal 2014, mrs Zaty memaklumkan kepada kami berdua iaitu her mrs Right a.k.a mrs Cyana and mrs Left a.k.a mrs Ika yang beliau akan menamatkan zaman bujang bersama lelaki pilihan iaitu mr Hafiz. Alhamdullillah. Namun dek kerna mrs Zaty terkenal dengan sifat menyimpan rahsia, maka kami juga harus merahsiakan daripada pengetahuan umum sehinggalah pengumuman dibuatnya sendiri menjelang bulan Oktober 2014 yang lalu... itupun hanya dimaklumkan kepada kenalan rapat sahaja.

Perancangan awal mrs Cyana akan memikul tanggungjawab sebagai Floor Manager dan pengacara majlis dan  mrs Ika akan menjadi pengapit pengantin. Maka kami berdua terus menetapkan tema pakaian untuk membuat tempahan awal. Sehinggalah pertengahan tahun 2014, saya mendapat berita kehamilan maka perancangan harus ditukar kerna tarikh majlis dan tarikh kelahiran bayi hampir dekat. Ketika itu, saya hanya berdoa agar semuanya berjalan lancar seperti dirancang dan hanya mempunyai peluang tipis untuk bersama menjadi saksi majlis perkahwinan mrs Zaty. 

Alhamdullillah dengan izinNYA saya bekesempatan hadir dan membantu sekadar mampu. Dengan bantuan rakan-rakan terutamanya mr Ismel yang turut sama turun menjadi Assistant Floor Manager dan yang lain membawa saya ke sana dan kemari.. hehe. Walaupun tidak bisa memberi khidmat sepenuhnya sekurangnya saya bisa memastikan perjalanan majlis berjalan lancar. Okay jom layan gambo BTS sebelum ke cerita penuh majlis gilang-gemilang mrs Zaty & mr Hafiz. 

Awal Disember... perjalanan ke dewan majlis untuk menghadiri mesyuarat

preggy Cyana on the moves... rindunya Federal Highway!

tiba di tempat majlis

sesi mesyuarat bersama dengan pegawai-pegawai polis dan wedding planner

turut sama hadir kaum keluarga mrs Bride

pentas pelamin

preggy Cyana yang non-stop bercakap.. opps!

sesi tinjauan kawasan

mr Groom yang turut sama hadir ke sidang mesyuarat persiapan majlis resepsi

packin' tyme... Mommy-to-be pening memilih aksesori

the shoes huntin'

mrs Bridemaid yang mahu semuanya serba baru

sesi pemilihan hijab untuk gadis-gadis dulang

sesi pemilihan hijab untuk mrs Bridemaid

baju pun tempah khas untuk mrs Bride

mrs Julia & family... masa untuk menghadiri majlis akd nikah

on the way to mrs Bride's house

make up tyme!

lovely Bride!!!... let's pose!

selfie while waitin'g for majlis pertunangan

selesai bertugas dan masa untuk welfie!

malam harinya menghadiri rehearsal di dewan

pose with the bunting

hasil tangan mrs Bride

dewan yang sedang dihias pada malam hari

 
the next day... bertemu dengan Emak a.k.a Kakcik Seroja

last briefin' session with the emcees 

thanks to mr Ismel... the floor assistant and to miss Dila yang sentiasa menjadi lil' Ali

lil' Ali in smile!

sempat mrs Julia selfie!!!

the OP


sambil bertugas sambil mengambil gambo

hubby Moose and mr MJ turut sama hadir

pose with mrs Bride

welfie sebelum pulang!

our Mans will always behind US!

another welfie pose before pulang... hiks!

tyme to go home

and this is memory piece...
 lil' DN request mahukan teman pulang bersamanya. hiks!

Cheerful and Happy US!!!
Thanks to ALL yang terlibat secara langsung dan tidak lagsung dalam menjayakan majlis mrs Zaty & mr Hafiz! Stay tune for more story. 

No comments:

Post a Comment